HAYATIMIN FİLMLERİ #46.The Pianist#


46. The Pianist (2002)
Yönetmen: Roman Polanski
Oyuncular: Adrien Brody , Thomas Kretschmann
Imdb notu: 8.5

Polonyalı piyanist Wladyslaw Szpilman'ın, II. Dünya savaşında Almanlar Polonya'yı işgal ederken yaşadığı inanılmaz zulümü anlatan filmimiz, şimdiye kadar çekilen diğer "Yahudi soykırımı" filmlerinde anlatılmayan şeyleri de anlatmasıyla onlardan büyük bir ölçüde ayrılıyor. Yahudiler’in kendi içlerinde oluşan sosyal farklılaşma, zengin ve fakir yahudilerin soykırıma giden yolda nasıl birbirlerinden ayrıldıkları, işgalden sonra Polonyalılar’ın belirli bölümünün Nazi sempatizani haline gelmeleri, hatta tam tersine Yahudi sempatizani olan Alman Nazi subaylarının da bulunduğunu gözler önüne seriyor.

Varşova'nın harabeye dönmüş halini birebir yansıtan muhteşem kareleri, Szpilman’in gözünden seyrettiğimiz çatışma sahneleri ve hepsinden daha önemlisi, Roman Polanski'nin, duygu sömürüsünü abartmadan, ortalığı kan gölüne çevirmeden, hayran olunası bir kahraman yaratmadan da 2. Dünya Savaşını anlatan bir film çekilebileceğini gösterdiği hikayesi ile her zaman aklımın bir kenarında duran şiir gibi bir film..

2002 yılında Oscar, Cannes, BAFTA ... ne kadar ödül varsa hepsini toplamıştı. Film için Adrien Brody 'nin 14 kilo vermesi ve piyano calmayi öğrenmesi enteresan notlar..

-O s..timinin Alman üniformasını niye giyiyorsun?
-Üşüyorum..

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

FELİPE MELO RÖPORTAJI

Djiehoua: Futbol Canavarı

HAYATIMIN FİLMLERİ #41.Ip Man#

Şampiyonlar Ligi 3.torba aşkına

Transferdeki akıl durgunluğunun son adımı: Engin Baytar

HAYATIMIN FİLMLERİ #30.Rain Man#

35'lik Cris ve Cruzeiro 2003

HAYATIMIN FİLMLERİ #31.Old Boy#

SPOR TARİHİNİN EN BÜYÜK 10 AYARI