HAYATIMIN FİLMLERİ #47.The Shining#


47. The Shining (1980)
Yönetmen: Stanley Kubrick
Oyuncular: Jack Nicholson, Shelley Duvall, Danny Lloyd
Imdb notu: 8.5

47. sıradaki filmim, bence sinema tarihinin “gelmiş-geçmiş-gelecek” en iyi yönetmeni olan Stanley Kubrick’in olağanüstü korku filmi The Shining.

Eğer bu listeyi benim sevgime göre değil, filmlerin iyiliğine göre yapıyor olsaydım, The Shining kesinlikle ilk 10 'da olurdu. Sinema tarihinin tartışmasız en iyi korku filmidir. (The Exorcist, onun yanında "Bir İstanbul Masalı" kalır.)

Stanley Kubrick'in, Stephen King'in aynı adlı romanından uyarladığı filmin konusu kısaca; "Başarısız bir yazar olan Jack Torrance, para kazanmak için ve ilham kaynağı olabileceğini de düşünerek, Colorado dağlarındaki Overlook Oteli’nin kış bakıcılığını üstlenmeyi ailesiyle beraber kabul eder. Otel kışın kapalı kalacağından Jack ve ailesi uzun bir süre boyunca mekanın tek misafirleri olacaklardır ve olaylar gelişir..." şeklinde özetlenebilir :)

Jack Nicholson'ın psikopatlığı özümsemiş hasta oyunculuğu ile kült haline gelmiş bir başyapıttır. Hatta "Batman (1989)" de oynadığı unutulmaz "Joker" karakteri dahil, Jack Nicholson’nın en iyi oyunculuğunu çıkardığı filmdir diyebiliriz.

Filmin sinema tarihinde yerini almış pek çok sahnesi vardır:
Çocuğun bisikletle koridorda gezme sahneleri insanı anlaşılamaz şekilde gerer.
Baltayla kapiyi kirdigi sahnede kameranin balta hizasinda ve baltayla ayni şekilde hareket etmesi unutulmazdir. "Here's Johnny" repliği efsaneleşmiştir.
"All work and no play makes jack a dull boy" cümlesi filmi izleyenlerin aklına kazınmıştır.

Sinema tarihinin en fazla çekim tekrarının yapıldığı sahne bu filmdedir. (127 tekrarla Shelly Duvall'ın bir sahnesi). Ayrıca "steadicam" 'in, (Kameramanın ağırlıklar ile dengelenmiş bir çeşit alet giysisi ile çekim yapmasını sağlayan bir sistem) bu kadar uzun süre kullanıldığı ilk filmdir. (İlk kullanımı ise "Rocky 1976" daki meşhur merdivenleri tırmanma sahnesidir)

Bir diğer ilginç ayrıntı ise Kubrick'in, Danny'yi oynayan ufakliğa, hayatında sadece bu filmde oynaması şartını koşması ve müthiş bir oyunculuk çıkaran küçük veleti sadece bu filmde görmemizdir. (Velet, film bitip de piyasaya cikana kadar, korku filminde oynadığını bile bilmiyormuş...)
Jack Torrance: "Sana bir şey yapmayacağım tatlım, sadece beynini dağıtacağım!"


Film adına söyleyebilecek olumsuz birşeyler ararsak; “redrum” muhabbetinin zorlama kaçtığını ve filmin açılış sahnesinde kameranın çekim yaptığı helikopterin gölgesinin, dağda bir kaç saniyeliğine göründüğünü söyleyebiliriz :)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

FELİPE MELO RÖPORTAJI

Djiehoua: Futbol Canavarı

HAYATIMIN FİLMLERİ #41.Ip Man#

HAYATIMIN FİLMLERİ #46.The Pianist#

Şampiyonlar Ligi 3.torba aşkına

Transferdeki akıl durgunluğunun son adımı: Engin Baytar

HAYATIMIN FİLMLERİ #30.Rain Man#

35'lik Cris ve Cruzeiro 2003

HAYATIMIN FİLMLERİ #31.Old Boy#

SPOR TARİHİNİN EN BÜYÜK 10 AYARI