HAYATIMIN FİLMLERİ #42.Unforgiven#

42. Unforgiven (1992)
Yönetmen: Clint Eastwood
Oyuncular: Clint Eastwood, Morgan Freeman, Gene Hackman
Imdb notu: 8.3

Eskiden acımasız, çılgın bir katil olan William Munny, eşinin vefatından sonra artık tüm zamanını küçük barakasında çocuklarına bakarak geçirmektedir. Taa ki bir genç onu ziyarete gelene kadar... Bu gençten, Big Whiskey kasabasındaki fahişelerin koyduğu ödülün haberini alan Munny, ilk başta bu teklifi kabul etmez ama daha sonra fikrini değiştirecektir...

60-70 'lerin en iyi westernlerinde oynamış ve bu filmlerle sinema tarihine adını unutulmayacak bir efsane olan kazımış Eastwood'un yıllar sonra hem çekip hem oynadığı, o günlere bir selam niteliği taşıyan son westerni olan "Unforgiven" ironik bir şekilde bence gelmiş geçmiş en iyi western filmi!

For a Few Dollars More (1965) ve The Good, the Bad and the Ugly (1966) gibi iki unutulmaz western filminde başrol oynayan Eastwood, bu filmlerin yönetmeni Sergio Leone üstaddan çok şey öğrendiğini bizlere bu filmiyle gösteriyor. Oyunculuğuyla milyonların aklını aldıktan sonra, 1971'de yönetmenliği denemeye karar veren Eastwood, bu filme kadar pekte başarı kazanamamış ama ismine hörmeten, yönettiği filmler hevesli birer deneme olarak görülmüş biraz da yalandan alkışlanmıştı. Unforgiven gibi bir film çekerek rüştünü ispatladıktan sonra arka arkaya A Perfect World, Absolute Power, True Crime, Mystic River, Million Dollar Baby, Changeling, Gran Torino gibi mükemmel filmler yönetti ve büyük oyunculuktan büyük oyuncu/yönetmenliğe sonuna kadar hakederek terfi etti.

Tekrar filmimize dönersek, western filmlerinden nefret eden biri dahi olsanız bu filmi sevmemek elde değil. Biraz garip gelebilir ama yarattığı hava ve kahramanımızın durumu bana her daim Eşkiya filmini hatırlatmıştır.

Film, 4 Oscar Ödülü kazanmıştır. Bunlar; en iyi yardımcı erkek oyuncu (Gene Hackman), en iyi film, en iyi yönetmen ve en iyi kurgu oscar'larıdır.

Filmimizde ayrıca sadece westernlerde olabilecek, müthiş dialoglardan bolca mevcut:

-Şimdi dışarı çıkıyorum! Aklı olan bana ateş etmeye kalkmasın yoksa onu vururum!.. Karısını, dostlarını ve çocuklarını vururum! ve evini de yakarım!

Bir diğeri:

-Böyle ölmeyi haketmedim.
-Bunun haketmekle bir ilgisi yok.

-Silahsız bir adamı vurdunuz!
-Dükkanını benim en iyi arkadaşımın cesediyle dekore ediyorsa silah taşımalıydı!

Önceki Filmlerim:

Yorumlar

  1. clint eastwood çok iyi.

    YanıtlaSil
  2. bu filmi izlemedim, elimde de yok.. en kısa zamanda bulup izleyeceğim..

    YanıtlaSil
  3. haftasonu izlemeyi düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  4. Babam çok seviyor böle filmleri.
    Kovboy:D

    YanıtlaSil
  5. Birisini öldürerek kendisini ispatlayacağını düşünen gencin tuvaletteki savunmasız adamı öldürdükten sonra içine düştüğü bunalım görülmeye değerdi.Sırf o sahne için bile izlenebilecek bir film.Tek kelimeyle muhteşemdi...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

FELİPE MELO RÖPORTAJI

Djiehoua: Futbol Canavarı

HAYATIMIN FİLMLERİ #41.Ip Man#

HAYATIMIN FİLMLERİ #46.The Pianist#

Şampiyonlar Ligi 3.torba aşkına

Transferdeki akıl durgunluğunun son adımı: Engin Baytar

HAYATIMIN FİLMLERİ #30.Rain Man#

35'lik Cris ve Cruzeiro 2003

HAYATIMIN FİLMLERİ #31.Old Boy#

SPOR TARİHİNİN EN BÜYÜK 10 AYARI