HAYATIMIN FİLMLERİ #36.Die Hard#

36. Die Hard (1988)
Yönetmen: John McTiernan
Oyuncular: Bruce Willis, Alan Rickman
Imdb notu: 8.3

80'li yılların sonunda yayınlanan ve o dönem ülkemizde de çok sevilen "Mavi Ay" dizisi ile büyük bir hayran kitlesine kavuşan Bruce Willis'in sinema sektörüne adımını attığı ilk filmlerden biridir ve hatta Bruce Willis’i Bruce Willis yapan filmdir denebilir!

Mavi Ay, çocukluğumun zaten çok güzel olan cuma akşamlarını daha da güzelleştirmişti. O günlerde sinema piyasasının aksiyon kralları Arnold, Sylvester ve Van Damme gibi iri yarı, kaslı, dövüşçü tipler iken Mavi Ay'daki o muzip gülüşlü, ufak tefek, saçları hafiften dökülmeye başlamış bu adam, Die Hard ile yepyeni bir tarz yarattı. Burnu bile kanamadan düşmanlarını alt eden alışıldık hayal kahramanlarının aksine kahramanımız, bizim gibi bir insandı. Çok tutan ve daha sonraları defalarca benzerleri çekilen "bir kaosun ortasında unutulmuş anti-kahraman" temasını barındıran ilk filmlerdendir.

                                            

Benzerleri arasında en iyilerden biri de bence Cehennem Silahı serisidir fakat ne Mel Gibson'un oyunculuğu, ne de senaryo/kurgu başarısı açısından Die Hard serisi kadar iyi değildir. İlk filmin çok tutmasının ardından, doğal olarak seri haline gelen filmlerde, Bruce Willis sürekli çeşitli yerlerinden bol bol yara alır, daima acı çeker ve filmin başında giydiği beyaz atleti filmin sonunda leş gibi kan-ter, toz-topar içinde kalırdı. Pek çok kişiliksiz ve anlamsız aksiyon filmlerinin arasında Die Hard değerli bir elmas gibidir. Willis'in canlandırdığı John McClane karakteri de, en az onun kadar iyi yazılıp oynanmış, terörist lider Hans Gruber (Alan Rickman) karakteri de sinema tarihine geçmiştir.

Gökdelende geçen filmimizde anti-kahramanımız sigara içer, küfreder ve telsiz konuşmalarını dinlediği teröristleri tek tek avlarken, bitmek bilmeyen patlamalarla perdeyi aksiyonla doldurur...


Önceki Filmlerim: 37.The Prestige , 38.Jerry Maguire , 39.Duvara Karşı , 40.The Ring , 41.Ip Man , 42.Unforgiven , 43.Issız Adam , 44.Dead Man Walking , 45.Atonement , 46.The Pianist , 47.The Shining , 48.Run Lola Run , 49.The Others , 50.Enemy at the Gates 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

FELİPE MELO RÖPORTAJI

Djiehoua: Futbol Canavarı

HAYATIMIN FİLMLERİ #41.Ip Man#

HAYATIMIN FİLMLERİ #46.The Pianist#

Şampiyonlar Ligi 3.torba aşkına

Transferdeki akıl durgunluğunun son adımı: Engin Baytar

HAYATIMIN FİLMLERİ #30.Rain Man#

35'lik Cris ve Cruzeiro 2003

HAYATIMIN FİLMLERİ #31.Old Boy#

SPOR TARİHİNİN EN BÜYÜK 10 AYARI