HAYATIMIN FİLMLERİ #35.Saving Private Ryan#

35. Saving Private Ryan (1998)
Yönetmen: Steven Spielberg
Oyuncular: Tom Hanks, Matt Damon
Imdb notu: 8.5

Savaş filmlerinden pek hoşlanmam. Bitmek bilmeyen makinalı tüfek zırıltısı altında, bir saniye olsun sabit duramayan kameraların çektiği harala gürele sahnelerin arka arkaya sıralanmasıyla oluşmuş bir filmi, ne kadar büyük bir prodüksiyon olursa olsun sevebilmem mümkün değil. Bahsettiğim türe en güzel iki örneği,  "Black Hawk Down" ve "Pearl Harbor" olarak verebilirim.

Bu filmler ya hiçbir şey anlatmazlar ya da anlatmaya çalışıp aşırı baygın melodram ve milliyetçilik yüklü sahnelerle kendilerine küfür ettirirler.

Pek çokları aşırı anti-militarist tavrına vurulup ''Full Metal Jacket'' 'ı tartışmasız en iyi savaş filmi saysalarda, bir filmi sadece "mesajı güzel" veya "çok gerçekçi"  diye beğenmek garip geliyor bana.  "Er Ryan'ı Kurtarmak" benim için gelmiş geçmiş en iyi savaş filmidir.


Filmdeki önemli oyuncuların savaş yorgunluğunu gerçekçi verebilmeleri icin hepsi aylar süren askeri bir kampa sokulmuşlardır. Yani Tom Hanks'in bazı sahnelerde yüzünde görülen "ızdırap sı.ıyorum" ifadesi aylar süren yorucu bir kampın ürünüdür.

En baştaki 25 dakikalık Normandia çıkartması sahnesi müthiştir. Filmdeki top, tüfek, tankların çoğu (tarihi gerçeklik sağlamak amacıyla) ikinci dünya savaşı koleksiyoncularından sağlanmıştır.


Pek çok unutulmaz oyunculuğa imza atmış Tom Hanks yine muhteşem.


2. Dünya savaşı sürerken Amerikan Hükümeti, Ryan ailesinin 3 oğlunun da birbiri ardına savaşta öldüğünü ve annenin aynı gün içinde 3 ölüm haberi alacağını farkeder. O dördüncü oğul James Francis Ryan'da askerdir. General, Abraham Lincoln'ün anneye yazdığı mektubu okur ve sonra şöyle der : Ryan bulunup hemen eve gönderilecek!


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

FELİPE MELO RÖPORTAJI

Djiehoua: Futbol Canavarı

HAYATIMIN FİLMLERİ #41.Ip Man#

HAYATIMIN FİLMLERİ #46.The Pianist#

Şampiyonlar Ligi 3.torba aşkına

Transferdeki akıl durgunluğunun son adımı: Engin Baytar

HAYATIMIN FİLMLERİ #30.Rain Man#

35'lik Cris ve Cruzeiro 2003

HAYATIMIN FİLMLERİ #31.Old Boy#

SPOR TARİHİNİN EN BÜYÜK 10 AYARI