SÜPER LİGDE İLK 5 HAFTANIN ARDINDAN


Hazır ligimize milli maç arası verilmişken, bizde bu boşluktan istifade edip ilk 5 hafta olan bitene bir bakalım. Takımlar hakkında izlenim elde etmek için oldukça yeterli bir zaman 5 hafta ve her takımı en az ikişer kez 90 dakika izleme şansım oldu. Oynadıkları futbol ve kadroları değerlendirip, lig sonunda bitirecekleri yer ile ilgili tahminlerde bulunalım.

Bu yazıda 5 büyükler dışındakileri mercek altına alacağım, 5 büyükleri ise ikinci bir yazıyla ayrıca değerlendireceğim.

İstanbul Büyükşehir Belediye: Abdullah Avcı'nın takımı her sene ligimize ayrı bir renk katıyordu zaten fakat sene sonunda, büyüklere verdiği sıkıntıyla anılmaktan öte de pek geçemiyordu. Geçen sene kupa finali ile yaptıkları zirveden sonra "bu sene daha yukarılar hedeflenecek mi?" sorusu henüz ilk 2 haftada cevabını buldu. Abdullah hoca kulüpteki 6. senesinde artık daha fazlasını istiyor. İlk kez bu sene hücuma çok kaliteli üç tane yabancı birden aldı. Webo, 5 haftada attığı 5 golle tüm dikkatleri üzerine çekti ama ben takım hücum ederken asıl farkı yaratanın Doka olduğunu düşünüyorum. İbrahim Akın cezaevinde olmasa yine de Doka'yı alır mıydı bilmem :) Ayrıca eskilerden kaleci Hasagiç, sol bek Ekrem ve orta saha Holmen 'de bence mevkileri itibariyle ligin en iyilerindenler. Play-off'a kalmaları çok zor ama müthiş başladıkları ligi başaltında bitireceklerdir.
Kilit oyuncuları: Webo, Doka, Holmen.
Lig sonu tahminim: 5.-8. arası



Mersin İdman Yurdu: İlk beş hafta itibariyle izlediğim takımlar içerisinde en beğendiğim Mersin ekibi oldu. Nurullah Sağlam, oynatmaya çalıştığı hücum futbolu ile oldum olası sevdiğim bir hocadır. Yeni çıkan Mersin 'e acemilik yaşatmayacak çok tecrübeli isimlerden oluşan güzel bir kadro kurdu. Nobre 'nin alışılmadık performansıyla da güzel bir başlangıç yaptılar. Herkesin dilinde haliyle o var ama oyun planı onun üzerine kurulu falan değil. Takım oyunu ön planada. Genellikle sağ kanadı kullanıyorlar. N'duka dikkat çekici. Zurita-B.Yahia ikilisi orta sahayı iyi parselliyor ve Boum geriden topu oyuna iyi sokuyor. Tek kaybettikleri maç Bursaspor maçıydı. İlk yarı Bursa'ya ayak uydurmaya çalıştıktan sonra ikinci yarının ortalarına doğru hiç kimsenin ayakta duracak hali kalmamıştı. Kondisyon problemlerini aşıp fizik olarak kuvvetlendikçe daha da iyi olacaklar. Bu sene Mersin'e dikkat...
Kilit oyuncuları: N'duka, Nobre, Moritz.
Lig sonu tahminim: 5.-8. arası


Orduspor: Transfer döneminin sonlarına doğru Galatasaray'dan kiraladıkları Culio-Stancu ikilisi takımı aniden bir gömlek yukarı taşıdı. Culio hemen her takımın arayıpta bulamadığı lider rolünü üstlendi ve karakteri gereği elinden gelenin de fazlasını vermeye çalışıyor! Galatasaray'da bu kadar önemli bir rol üstlenmiyordu ve burdaki ilginin hoşuna gittiği her hareketinden belli. Gol ayağı büyük Fatih Tekke artık iyice yaşlandı. Tüm sezon boyunca etkili olmasını beklemek hayalcilik olur. Stancu ve Dalmat kanatlardan yardırırak ofansa gerekli katkıyı yapmaya devam edeceklerdir. Nefret ettiğim futbol karakteri Yalçın Ayhan dışında hep güzel adamlardan kurulu güzel bir takım Ordu. Başarılı olmalarını isterim ve ilk seneleri için başarı sayılabilecek bir şekilde kümede kalacaklarını tahmin ediyorum.
Kilit oyuncuları: Fornezzi, Culio, Fatih Tekke.
Lig sonu tahminim: 13.-15. arası


Eskişehirspor: Skibbe, taktik bilgisi ve olumlu futbol aşkıyla çok değerli bir hoca. Yeni takımı Eskişehir'e de her zamanki gibi hücum futbolu oynatmak istiyor. Ne kadar başarabileceği şimdilik muallakta fakat Galatasaray'da yaşadığı otorite probleminin benzerini burada yaşamazsa bir kaç adım birden önde olur. Alper Potuk şu ana kadar ligin en fazla göze çarpan genç futbolcusu oldu. Henüz bunları konuşmak için çok erken olabilir ama seneye büyük bir takımda izleme ihtimalimiz yüksek. Sol bek Dede ile ilgili, B.Dortmund 'da geçirdiği müthiş yılların ardından kariyerinin son yıllarını geçirmek için geldiği Eskişehir'i ne kadar umursayacağı konusunda ciddi şüphelerim vardı. Görünen o ki korktuğum gibi olmadı, Dede takımı müthiş sahiplendi ve defanstan çıkan toplar genelde onun ayağından oluyor. Bu sene Skib bırakmayacak gibi :)
Kilit oyuncuları: Boyd, Dede, Pele.
Lig sonu tahminim: 5.-8. arası


Antalyaspor: Mehmet Özdilek genelde çok olumlu eleştiriler alıyor ama ben geldiği ilk günden beri Antalyaspor'a oynatmaya çalıştığı futboldan hiç hoşlanmıyorum. Geçen sene Tita'nın anormal performansı olmasa ligi, düşme korkusunu hiç yaşamadan bitirmeleri imkansızdı. Bu sene aynı hataya düşmemek için Mehmet Eren ve Musa Aydın transferleriyle kanatları da çalıştırmak niyetindeydiler fakat bu ikilinin ilk haftalardaki oyunları Mehmet hocayı kokutmuş olmalı:) Pendikspor'dan gelen genç Emrah 'a bayıldım. Bu sezon adını sık sık duyacağız gibi, inşallah çok süre alır.
Kilit oyuncuları: Necati, Tita, Uğur İnceman.
Lig sonu tahminim: 9.-12. arası




Samsunspor: Düşmeyeceklerini sanıyorum ama düşer dediğim üç takımdan sonra en büyük adayım da Samsunspor. Hücumda ne yapacakları tamamen belirsiz. Bir gün iyi, bir gün kötü oynayabilen üç dengesiz adamın ayağına bakıyorlar (Dominguez, Ehiosun, Bance). Alternatif olarak kalitesi belli, daha istikrarlı adamlara ihtiyaçları vardı. Defansif kurguda ise Mustafa Sarp ve Fink gibi dümdüz adamlar önemli roller üstleniyor. Selim bu sene Kayseri 'dekinden farklı olarak hücuma çok daha fazla katkı vermeli. 
Kilit oyuncuları: Selim Teber, Bance, Dominguez.
Lig sonu tahminim: 13.-15. arası


Manisaspor: Beğendiğim takımlardan bir diğeri de Manisaspor. İlk haftalarda büyük şanssızlıklar yaşadılar ve hemen hemen tüm maçları 10 kişi tamamladılar. Hal böyle olunca kimse haklarında tam bir fikir edinemedi ama ben, hem geçen seneki kadrolarını bozmadan üzerine koymaları hem de her pozisyon için değerli alternatiflere sahip dengeli bir kadroya sahip olmaları dolayısıyla iyi bir sezon geçireceklerini düşünüyorum. İki Yiğit'i de elde tutabilmeleri takdire şayandı. Ayrıca Kahe ve Makukula gibi üst düzey iki santrafora sahipler. Sürpriz genç adayım ise Ahmet İlhan, bu çocuğa dikkat. 
Kilit oyuncuları: Simpson, Yiğit Gökoğlan, Mehmet Güven. 
Lig sonu tahminim: 9.-12. arası


Gençlerbirliği: Kadro kalitesi olarak en kötü durumdaki iki takımdan birisi Gençlerbirliği. Harbuzi gibi çok değerli bir adamdan hiçbir katkı alınaması çok garip. Ne gibi bir sıkıntı var bilmiyorum ama Harbuzi'yi kazanamadan kümede kalmaları çok zor. En iyi adamları Zec'in de kafası başka yerlerde gibi.. Hal böyleyken bir de Fuat hocanın Oktay ve Hurşut'u sık sık yedek bırakabilmesi bana çok komik geliyor... İşleri zor...
Kilit oyuncuları: Ermin Zec, Oktay Delibalta, Hurşut.
Lig sonu tahminim: Küme düşer.


Kardemir Karabükspor: Aynen Antalyaspor gibi futbol çevrelerinde olumlu izlenim bırakıpta bana hiç ışık vermeyen bir diğer takım da Karabükspor. Cernat gibi çok özel bir adam var, iyi oynadığı sürece takımı taşıyor fakat nereye kadar. Kadro gereksiz şekilde aşırı şişkin. Belli bir oyun düzeni oturmuş değil. Bir maç tamamen defansta çakılı kalıp hiç çıkamazken, bir maç sonra savunmayı iyice boşlayıp Allah ne verdiyse saldırabiliyorlar. Forvet hattı inanılmaz kalabalık ama hiç biri güvenilir değil. (Shelton, İlhan Parlak, Mehmet Batdal, Sinan Kaloğlu) İçlerinde en olumlu işleri yapacağına inandığım isim İlhan. Banko oynayan Shelton ise süratli ve güçlü bir futbolcu ama altyapı eğitiminin çok zayıf olduğu her hareketinden belli. Nerede duracağını, nereye koşacağını hiç bilmiyor. Kontrolsüz güç, güç değildir diyerek bitirelim.  
Kilit oyuncuları: Cernat, Tomiç, Shelton.
Lig sonu tahminim: Küme düşer.


Kayserispor: Gaziantep 'le birlikte, en beklenmeyen başlangıcı yapan ikiliden diğeri Kayserispor. Takım şu an itibariyle tamamen Amrabat'ın ayağına bakıyor ve o da çok yardımsever bir arkadaş sayılmaz :)  Geçen sezonun flaş adamı Ömer Şişmanoğlu bu sezona kötü başladı. Orta sahada çok güvendikleri Santana 'nın çok vasat bir adam olduğunu daha önce de yazmıştım. Yazdıktan bir maç sonra saçma sapan bir geri pasla kalecisini oyundan attırdı. Partneri Riveros fena değil. Hücuma dönük Sefa ve Engin'in ise beklenenden çok daha iyi çıkması şart. Bu sene zirve hayal.
Kilit oyuncuları: Amrabat, Gökhan Ünal, Hasan Ali Kaldırım.
Lig sonu tahminim: 9.-12. arası


Gaziantepspor: Beklenmedik şekilde dibe demir atan Antep'in en büyük problemi bireysel formsuzluğun tavan yapması. Çok ciddi potansiyeli olan adamlar ayakta dahi duramıyor ama ben başarısızlığın diğer ayağında  Tolunay hoca ile futbolcular arasındaki ikili ilişki problemlerinin olduğuna inanıyorum. Yeni hoca ile bu haftadan itibaren yükseliş başlayacaktır. Cenk'i daha ilk çıktığı günden beri Hakan Şükür'e çok benzettiğimi belirtmiştim. Ara ara gol orucuna girip, ilk golünden sonra birden açılma özelliğiyle de ona benzeyecek sanırım:) Takımın ona çok ihtiyacı var. Gaziantepspor toparlayacaktır...
Kilit oyuncuları: Olcan, Cenk Tosun, Ivan De Souza.
Lig sonu tahminim: 9.-12. arası


Ankaragücü: Ligin süprize en kapalı yerindeyiz. Hem maddi durum, hem de kadro kalitesi olarak en zayıf halka konumundalar ve düşmemeleri mucize olur. Koskoca Ankaragücü'nü bu hale düşürenlere yazıklar olsun. Sene sonunda süper ligde kalabilecek kalitede 7-8 tane futbolcusu var ve onların oynadığı kadar puan toplayacaklar.
Kilit oyuncuları: Rajnoch, Serdar Özkan, Tisdell. 
Lig sonu tahminim: Küme düşer.

Yorumlar

  1. mersin'e bir sağ bek bir sol acık lazım. onlarda gelirse mersin ciddi bir takım olacak. su an stoper bolgesi iyi. sag bekte alternatif var gorunuyor ama aslında yok hepsi stoper orjinalli ilhan haric. sol bekte mustafa keceli iyi. yedek olarak yani mecbur durumlarda cagdas ve boum oynayabilir. ortasaha yeterli. bir sol acık lazım takıma bir de nduka sakatlanırsa onun yedeği yok. kısacası hem amr hem aml oynayabilecek bir adam olsa super. forvet yeteri kadar iyi zaten.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

FELİPE MELO RÖPORTAJI

Djiehoua: Futbol Canavarı

HAYATIMIN FİLMLERİ #41.Ip Man#

HAYATIMIN FİLMLERİ #46.The Pianist#

Şampiyonlar Ligi 3.torba aşkına

Transferdeki akıl durgunluğunun son adımı: Engin Baytar

HAYATIMIN FİLMLERİ #30.Rain Man#

35'lik Cris ve Cruzeiro 2003

HAYATIMIN FİLMLERİ #31.Old Boy#

SPOR TARİHİNİN EN BÜYÜK 10 AYARI