HAYATIMIN FİLMLERİ #23.Fight Club#


23. Fight Club  (1999)
Yönetmen: David Fincher.
Oyuncular: Brad Pitt , Edward Norton , Helena Bonham Carter.
Imdb notu: 8.9

Listemdeki filmler içinden şöyle böyledir diye atıp tutamayacağım birinde sıra:) Hala izlemeyen var mıdır bilmiyorum. Varsa da onlara film hakkında söyleyeceğim fazla bir şey yok çünkü Dövüş kulübünün ilk kuralı, dövüş kulübünden bahsetmemektir.. 

” Biz televizyon izleyerek, milyonerler, sinema tanrıları, rock yıldızları olacağımıza inanarak büyüdük, ama olmayacağız. Simdi bunu anlamaya başlıyoruz. ”
 David Fincher'in, Chuck Palahniuk'un romanına dayanan ve erkek dünyasının sınırlarını çizen filmi heyecan verici, öfkeli ama aynı zamanda zekice bir sinemasal fanteziydi.  Olağanüstü popüler olan film, görsel açıdan olduğu kadar ahlaki açıdan da vurucu oldu. Çarpıcı kamera hareketleri ve özel efektleriyle roket hızıyla ilerleyen huzur kaçırıcı filmimiz, kapitalizm eleştirisi olarak yüceltidikçe yüceltildi...

Brad Pitt'in canlandırdığı Tyler Durden karakteri kesinlikle sinema tarihinin en karizmatik karakteri. Aksini idda eden varsa seve seve tartışmak isterim. Brad ve Edward'ın performansları üzerine zaten söylenebilecek bir şey yok ama ben Helena Bonham Carter'ın da rolüne cuk oturduğunu düşünüyorum. Oyunculuğu yanında fiziksel olarak da tam uyum sağlanmış. Daha güzel veya daha çirkin bir oyuncu aynı etkiyi vermeyebilirdi. 
 
"Biz kadınlar tarafından büyütülmüş bir erkek nesliyiz. Başka bir kadının aradığımız şey olduğunu sanmıyorum."

Film, en çok tartışılan yanı olan şiddet sahnelerinin çok iyi yansıtılmasından çok tepki gördü. Evet, Fight Club bir şiddet filmi ama bize bu dünyada insanların çıldırma noktasına geldikleri zaman ne yapabileceklerini gösteren bir film. Bu kulübe katılan herkes toplumun yozlaşmasının birer eseri. Ve biz birbirimize ancak kavga ederek yaklaşabiliyoruz.

Yönetmen David Fincher filmi çekerken tam 1500 makara film kullanmış. Bu normal miktarın üç katı. Sıradışı konusunun yanında 5 aylık bir çalışma ve 113 günlük çekimler gerektiren şatafatlı görsel efektlere de sahip film. "Bize inandırılan bu gerçek dışı dünyada yaşıyoruz, hiçbir teste tabii tutulmadığımız için neleri kurtarabileceğimiz konusunda hiçbir fikrimiz yok." diyor romanın yazarı Palahniuk. Bu dünyayı yansıtabilmeleri için kullandıkları görsel efektlerin tamamına yakınını Fincher kendi tasarlamış..
 

Film aslında sonundaki vurucu süprizini daha en başından Jack'in ağzından açıklıyor: “Bunu biliyorum çünkü Tyler bunu biliyor.”  Filmin fanatiklerinden değilseniz farketmemiş olabilirsiniz, Jack'in Tyler'ı gördüğü 0.1 saniyelik serpiştirilmiş 4 adet sahne var:
1. Jack ofiste fotokopi çekerken.
2. Doktorla uykusuzluğu hakkında konuşurken.
3. Testis kanseri topluluğunda.
4. Marla sokakta yürürken arkasından bakarken.


Bu arada filmin en sonunda yine 0.1 saniyelik bir kare daha var,durdurarak yakalayabilirsiniz ama gördüğünüz şey pek hoşunuza gitmeyebilir :) 

Filmi çok seviyorum diye "aha işte hayatın anlamını çözdüm" edaları ile dolaşan "çok asi bir p.çim" havalarında değilim o konuda baştan anlaşalım.. Film beni etkiledi mi evet ama ben yine de her sabah kalkıp ofisine giden bir tipim benden fazla birşey beklemeyin.. :)

"Dinleyin Sürüngenler! Sizler özel değilsiniz, sizler güzel ya da eşi benzeri olmayan kar tanesi de değilsiniz, sizler işiniz değilsiniz, sizler paranız kadar değilsiniz, bindiğiniz araba değilsiniz, kredi kartlarınızın limiti değilsiniz, sizler iç çamaşırınızda ismi yazan adam değilsiniz, sizler herkes gibi çürüyen birer organik maddesiniz! Sizler bu dünyanın şarkı söyleyip dans eden pisliklerisiniz!"

Önceki Filmlerim: 24.The Big Lebowski , 25.Bin-jip , 26.A Clockwork Orange , 27.A Fistful of Dollars , 28.K-Pax , 29.Her Şey Çok Güzel Olacak30. Rain Man31.Old Boy , 32.Sleeping with the Enemy , 33.First Blood , 34.The Deer Hunter , 35.Saving Private Ryan , 36.Die Hard , 37.The Prestige , 38.Jerry Maguire , 39.Duvara Karşı , 40.The Ring , 41.Ip Man , 42.Unforgiven , 43.Issız Adam , 44.Dead Man Walking , 45.Atonement , 46.The Pianist , 47.The Shining , 48.Run Lola Run , 49.The Others , 50.Enemy at the Gates 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

FELİPE MELO RÖPORTAJI

Djiehoua: Futbol Canavarı

HAYATIMIN FİLMLERİ #41.Ip Man#

HAYATIMIN FİLMLERİ #46.The Pianist#

Şampiyonlar Ligi 3.torba aşkına

Transferdeki akıl durgunluğunun son adımı: Engin Baytar

HAYATIMIN FİLMLERİ #30.Rain Man#

35'lik Cris ve Cruzeiro 2003

HAYATIMIN FİLMLERİ #31.Old Boy#

SPOR TARİHİNİN EN BÜYÜK 10 AYARI